Alla företag har någon form av IT tjänst, det kan handla om lagersaldo, IT support eller order beställningar.

Varför är IT-tjänster så viktiga?

Olika typer av IT tjänster

En datatekniker arbetar med datorns alla datakällor, det ska pusslas ihop, testas, underhållas och utvecklas. Dem lagar även fel på datorn, exempelvis hårddiskarna eller hård och mjukvaran. En dator på ett företag måste funka och kommunikationen mellan alla företagets datorer måste funka.
För att vara datatekniker så är det en fördel om du har intresse för datorer över lag, det räcker inte bara med att kunna starta en dator och gå in på internet. En utbildning är oftast på 2-3 år och det finns olika datautbildningar att studera, allt beror på vad du tänker ha för inriktning senare under utbildningen. Man kan välja att bli databasadministratör och då har du hand om databasens alla funktioner, integritet och säkerhet. Att lagra flera tusentals läkarjournaler exempelvis kräver en bra och hållbar databas med en lätt layout och menyer, samt en väldigt bra prestanda. En databas ska helst inte krascha då försvinner viktig information och personer. Att arbeta som databasadministratör kan innebära att du får jobba kvällar, nätter eller helgen då vissa saker måste ske när databasen inte används.

Olika typer av IT tjänster

En utvecklare inom IT branschen utvecklas befintliga eller nya data program eller applikationer till mobiltelefoner och surfplattor. En applikation eller app som det förkortas kan vara ett spel, en app för att redigera foton, för att skriva handlarlista, hålla koll på ekonomin, träningsapp med övningar och statistik över hur du tränat. Allt detta måste såklart någon gång uppdateras eller förnyas, allt går framåt hela tiden och nya träningsformer kommer eller så kan man lägga till andra nya smarta detaljer i apparna. Idag kan du använda dig av en app för att boka en uber, det är som en taxi men just grejen är att den bokas via en app på telefon. Du kan också prata med en doktor via appar. Som kvalitetsansvarig så har du hela tiden koll på att kvaliteten i dator och program funkar, samt att allt som dokumenteras fungerar och lagras korrekt. En lösningsarkitekt ser till att få fram det som kunden vil ha inom IT, det kan vara olika program eller utvecklingen i allt som rör sig om datorer.

Ska man gå igenom dessa olika IT jobb så ser man rätt snabbt att en IT- tekniker är ganska viktig att ha i de flesta yrkena. Skulle du som privatperson sitta hemma en kväll och ditt internet slutar att fungera, ditt modem är trasigt men allt ser ut som det ska. Vart vänder du dig då?Ja det är ju såklart till det företaget som modemet kommer i från. Du väljer då att ringa och en support svarar dig, du får beskriva ditt fel och så vägleder supporten dig genom olika steg att testa för att få igång modemet igen. Du kan också be om en så enkel sak som att installera antivirus program, din dator kanske är seg och laggar ofta då kanske en formatering av din hårddisk behövs, det kan i värsta fall radera dina bilder och sådant som är viktigt för dig på din dator så se till du sparat dem på kanske en extern hårddisk (en hårddisk utanför datorn med plats för bilder, musik, filmer, dokument, m.m)