Denna artikel kommer att handla om olika utbildningar inom IT och var i landet dem finns. Då IT är ett väldigt eftertraktat yrke och efterfrågan är stor så finns det en hel del olika alternativ att välja mellan. Sedan ska man också kolla ifall man vill studera på högskola eller yrkeshögskola, så kallad YH. Vägarna är många och denna artikel kommer att upplysa om några av dem.

IT, en efterfrågad bransch

IT kan man studera redan från gymnasiet och naturligtvis på högre studier.

Då IT idag är ett självklart ämne i skolan men då IT också är ett väldigt brett ämne så uppkommer det nya utbildningar då mycket inom IT förändras och det oftast väldigt fort. Ett programmeringsspråk som var aktuellt idag kanske är helt fel imorgon och det ställer naturligtvis krav på arbetskraften och dess kunskaper. Få kunde tro för bara några år sedan att det idag finns utbildningar inom sociala medier men som sagt så är IT en bransch som förändras väldigt fort och det gäller att hänga med.

Sverige är generellt är ett land som är väldigt fram inom IT och det finns naturligtvis anledningar till det.

På en rad olika universitet runt om i landet finns utbildningar på högskolenivå. Beroende på vilket område så erbjuder skolorna olika alternativ men den kanske mest generella utbildningen är datateknik/datavetenskap eller civilingenjör. Sedan hittar man flera olika utbildningar inom varje enskilt område inom IT vare sig det handlar om form och design inom IT eller mer programmering så finns det något att välja på för dem flesta. Dom allra mest populära högskolor inom datateknik/datavetenskap är Kungliga Tekniska Högskolan(KTH) i Stockholm och Chalmers i Göteborg.

Dem senaste åren har efterfrågan på utbildningar med en viss nisch dykt upp mer och mer och YH-utbildningar ar blivit alltmer populära då dem oftast är kortare studietid och då skolorna ofta har ett bra samarbete där många studenter får jobb innan dem har avklarat sina studier. Även inom YH-utbildningar finns det en hel del skolor som idag erbjuder utbildningar inom IT och all dess område och fler lär det bli. Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen så kommer efterfrågan på arbetskraft inom IT att öka markant och det finns inte tillräckligt med utbildad personal i Sverige. Detta ställer naturligtvis krav på olika skolor att tillgodose marknaden och IT är ett område som är här för att stanna.

 Tidigare var många utbildningar mer generella och sedan fick man genom erfarenhet bli specialiserad inom ett område. Tack vare det stora utbudet på utbildningar idag så väljer fler och fler att specialisera sig inom ett område redan under studietiden. Men som sagt så är det en bransch som kan svänga väldigt fort och tack vare utvecklingen så når IT alla andra områden i dagens samhälle. Då vi blir allt mer mobila, exempelvis att vi idag använder helt andra lösningar än tidigare på vardagssysslor så kommer även behovet att öka att utbildad personal. Arbetsförmedlingen spår att IT är en bransch där det kommer att finnas jobb långt framöver och att det är en högavlönad bransch. Det är kanske därför IT r ett av dem mest populära ämnen på skolor runt om i Sverige idag.