Kinesiska varumärket Huawei har lyckats nå ut till hela världen med sin utrustning. Det hindrar dock inte EU-kommissionen att stoppa att detta används i nästa mobila generation, enligt EU-källor.

Enligt källor ligger ett förslag uppe från EU-kommissionen om att Huaweis nya utrustning ej ska få användas i nästa mobila generation. Det som talas om är det nya nätet 5G. Anledningen till detta möjliga förbud är att flera västländer ser ett säkerhetshot från Kina. USA går hela vägen med att säga att de befarar att utrustningen kan användas till spionage. Huaweis svar till detta är att det är ogrundat rykte. Kina avfärdar även kommentarerna gällande spionage.5G som har skapat denna diskussion kommer att kunna koppla allt från bilar till fabriker i hastighet som är högre än dagens. Utesluts leverantörer så kan kvaliteten på önskad utkomst bli sämre och kostnaderna högre. EU är inte först i att diskutera detta förbud. Australien har redan förbjudit, USA gör vad de kan för att företag inte ska köpa av Huawei och även Storbritannien har hoppat på tåget. Det är fortfarande i en tidig fas inom EU och Sverige och ingenting är ännu beslutat.

Inte ensamma

Även icke-kinesiska företag som Nokia och Ericsson är uppe på tapeten när det kommer till just 5G och hur mycket man egentligen kan lita på tekniken. Båda dessa företag har kinesiska dotterbolag som, enligt dom själva, följer kinesisk lag. Ericsson kommentarer att ”Vi är trygga med att vi har tillräckliga processer och kontroller för att skydda våra affärshemligheter och integriteten i våra kunders nätverk och deras kunders data.” Trots att Ericsson känner sig trygga i sin teknik har nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat om inbyggda, avlyssnade mikrochip i ett flertal teknikprodukter byggda i Kina. Det återspeglar en verklig oro. Oron anses som befogad enligt Olav Lysne (norsk expert) då ”det helt enkelt inte går för en utomstående att med total säkerhet granska någon enskild teknik”. Viking Bohman, Kinaforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), säger till SVT Nyheter att – Jag har svårt att se hur kinesiska myndigheter skulle kunna ha samma inflytande som de har över Huawei”. Om det förändrar diskussionerna si framtiden eller ej får endast tiden avslöja.

Vad innebär ett stopp?

Självklart innebär ett stopp en försening i utbyggnaderna. Det innebär även att Europas konkurrenskraft inom IT och telekom kommer att hotas. En problematik som gör att utvecklingen som 5G ska hålla igång stannar.

Vad är 5G?

I dagsläget kommer 5G börja synas i slutet av 2019 och under 2020. En del förhoppningar med just 5G är att det skall kunna lösa frågor som till exempel bredband till glesbygden, självreglerande ventilationssystem och att reducera antal olyckor på vägarna genom självstyrande bilar.

Det kommer vara mycket snabbare än den anslutningen vi har idag med 4G. 5G-nätet är fortfarande inte på riktigt. Det ligger någonstans mellan vision och lansering men som säljs in väldigt hårt. Induos försök att definiera 5G är – ”intelligent trådlös teknik som kan sammankoppla världen utan gränser”.